1,105,450 Community Members

Windows explorer.exe missing.

Member Avatar
Hikki_Passion
Newbie Poster
14 posts since Dec 2007
Reputation Points: 0 [?]
Q&As Helped to Solve: 2 [?]
Skill Endorsements: 0 [?]
 
0
 

Ok, wow, so my computer decided that for some reason the explorer.exe file was a virus and decided to delete it. Now I have no desktop, no taskbar, no icons, NO WINDOWS EXPLORER!! I don't want to reboot my computer because I don't have a backup of all the info on my comp! I tried everything, from regedit to downloading adaware to registry mechanic, but I don't know how to get my explorer back! I am currently using my Task manger to open all my file (ex. Firefox, ITunes, photoshop etc.). I also didn't get a cd because my laptop came installed with Windows XP home edition, but I know that there is a cd image on the comp, so that is not an issue.

Can someone please help me?

Member Avatar
jbennet
Moderator
17,127 posts since Apr 2005
Reputation Points: 1,618 [?]
Q&As Helped to Solve: 736 [?]
Skill Endorsements: 38 [?]
Team Colleague
Featured
 
0
 

go to run and type:

sfc /scannow

SFC (system file check) will check for modified / deleted system files and will replace core windows files like explorer.exe with ones from either a safe place where windows keeps them, or from the CD, if it finds they are missing/modified.

You may be asked for your CD if it detects that the ones in the safe place have been modified
by a virus too.

I also didn't get a cd

if it does ask you for a cd (which it may not) , you dont need your personal one. Just one of the same service pack and edition, so you can borrow a friends if need be.

Member Avatar
Hikki_Passion
Newbie Poster
14 posts since Dec 2007
Reputation Points: 0 [?]
Q&As Helped to Solve: 2 [?]
Skill Endorsements: 0 [?]
 
0
 

go to run and type:

sfc /scannow

SFC (system file check) will check for modified / deleted system files and will replace core windows files like explorer.exe with ones from either a safe place where windows keeps them, or from the CD, if it finds they are missing/modified.

You may be asked for your CD if it detects that the ones in the safe place have been modified
by a virus too.

if it does ask you for a cd (which it may not) , you dont need your personal one. Just one of the same service pack and edition, so you can borrow a friends if need be.

It won't replace any files will it? Apart from the missing one, i mean.

Member Avatar
purvansh
Newbie Poster
21 posts since Dec 2007
Reputation Points: 0 [?]
Q&As Helped to Solve: 2 [?]
Skill Endorsements: 0 [?]
 
0
 

Hi I had the same problem but my start button and my icons and everything except my backgrund pic is there is gone. I am currently using task manager to go into Internet explorer. I need help real bad!!!! I dont know the run code to put in task manager

Member Avatar
caperjack
I hate 20 Questions
13,851 posts since Aug 2003
Reputation Points: 875 [?]
Q&As Helped to Solve: 902 [?]
Skill Endorsements: 69 [?]
Team Colleague
 
0
 

Hi I had the same problem but my start button and my icons and everything except my backgrund pic is there is gone. I am currently using task manager to go into Internet explorer. I need help real bad!!!! I dont know the run code to put in task manager

this might help ,i found it by typing "how to use task manager " in to google search .
http://support.microsoft.com/kb/323527

Member Avatar
purvansh
Newbie Poster
21 posts since Dec 2007
Reputation Points: 0 [?]
Q&As Helped to Solve: 2 [?]
Skill Endorsements: 0 [?]
 
0
 

I looked at it but it doesn't tell me what the code is for the run command on the start menu because my icons and start menu is all gone!!! pls help anyone

Member Avatar
jbennet
Moderator
17,127 posts since Apr 2005
Reputation Points: 1,618 [?]
Q&As Helped to Solve: 736 [?]
Skill Endorsements: 38 [?]
Team Colleague
Featured
 
0
 

push control alt delete to get into task manager
go into the processes tab
close explorer.exe if its running (might not be)

go to file ->run in task manager and type "explorer"

see if that helps you get a desktop.

Member Avatar
caperjack
I hate 20 Questions
13,851 posts since Aug 2003
Reputation Points: 875 [?]
Q&As Helped to Solve: 902 [?]
Skill Endorsements: 69 [?]
Team Colleague
 
0
 

go to windows task manager and a the bottom click new task,this is the same as the run command line

Member Avatar
purvansh
Newbie Poster
21 posts since Dec 2007
Reputation Points: 0 [?]
Q&As Helped to Solve: 2 [?]
Skill Endorsements: 0 [?]
 
0
 

I have tried that a million times but no reply. I believe that my explorer.exe file is gone. I will try to find a copy of Windows on my computer to reboot it. Strange thing was that i had installed a legal version of Norton Antivirus 2008 on my computer to get rid of viruses that were attacking my computer. When i read my History of items found as viruses, I saw explorer.exe as a threat about three times. But i didnt think much about it. Whe n i turned on my comp. the next day, Nothing was showing except my background pic. Then i thought if i went to task manager and typed in "EXPLORER.EXE" it would work. But it said error explorer.exe could not be located or something like that. I guess Norton had thought it was a threat and had deleted it. Maybe it WAS actually infected. Who knows. Anyways i am trying to get a Window Professional Edition CD for my comp. since it already is a professional version. If anyone has Home or Professional copy stored on their comp, Could you pls send it to me at forgotten_habit@hotmail.com. Thanx and it would be greatly appreciated.

Purvansh

Member Avatar
purvansh
Newbie Poster
21 posts since Dec 2007
Reputation Points: 0 [?]
Q&As Helped to Solve: 2 [?]
Skill Endorsements: 0 [?]
 
0
 

Guys never mind about the file of copy. I got a solution. Go to your friends comp. and in Windows folder in the C:/ Drive. In that there will be 3 explorer types. Take your removable hard drive and copy the one with the Computer moniter as the icon. Go back to your computer and paste it in the same windows file. Then with task manager, open New Task... and type in explorer.exe and voila!!! it will work. If you have tried to do system restore, It will pop up saying that it has failed. Just press close. Done!!!!

Member Avatar
jbennet
Moderator
17,127 posts since Apr 2005
Reputation Points: 1,618 [?]
Q&As Helped to Solve: 736 [?]
Skill Endorsements: 38 [?]
Team Colleague
Featured
 
0
 

thats exactly what SFC does

Member Avatar
tamic
Newbie Poster
2 posts since Jul 2008
Reputation Points: 0 [?]
Q&As Helped to Solve: 0 [?]
Skill Endorsements: 0 [?]
 
0
 

almost the same problem here guys...but the only difference is, it pops in out and out. I think its not missing but unstable...
any suggestion will be appreciated..:)

Member Avatar
purvansh
Newbie Poster
21 posts since Dec 2007
Reputation Points: 0 [?]
Q&As Helped to Solve: 2 [?]
Skill Endorsements: 0 [?]
 
0
 

thats exactly what SFC does

Who is SFC?

Member Avatar
caperjack
I hate 20 Questions
13,851 posts since Aug 2003
Reputation Points: 875 [?]
Q&As Helped to Solve: 902 [?]
Skill Endorsements: 69 [?]
Team Colleague
 
0
 

Who is SFC?

no who is what is .
sfc is ,system file checker.
it replaces /repairs missing and corrupt windows system file .
to do so go to start/run and type in sfc /scannow . note there is a space between c and /

Member Avatar
purvansh
Newbie Poster
21 posts since Dec 2007
Reputation Points: 0 [?]
Q&As Helped to Solve: 2 [?]
Skill Endorsements: 0 [?]
 
0
 

no who is what is .
sfc is ,system file checker.
it replaces /repairs missing and corrupt windows system file .
to do so go to start/run and type in spc /scannow . note there is a space between c and /

Oh ok. Same thing except a bit more complicated. I got a laptop and i am using Vista. Thanks anyways.

Member Avatar
caperjack
I hate 20 Questions
13,851 posts since Aug 2003
Reputation Points: 875 [?]
Q&As Helped to Solve: 902 [?]
Skill Endorsements: 69 [?]
Team Colleague
 
0
 

Oh ok. Same thing except a bit more complicated. I got a laptop and i am using Vista. Thanks anyways.

how is that complicated ! and more complicated that what!

Member Avatar
purvansh
Newbie Poster
21 posts since Dec 2007
Reputation Points: 0 [?]
Q&As Helped to Solve: 2 [?]
Skill Endorsements: 0 [?]
 
0
 

how is that complicated ! and more complicated that what!

Never mind. This is going to be a long thread if we keep typign small notes and stuff. Ok.

Member Avatar
caperjack
I hate 20 Questions
13,851 posts since Aug 2003
Reputation Points: 875 [?]
Q&As Helped to Solve: 902 [?]
Skill Endorsements: 69 [?]
Team Colleague
 
0
 

gottcha

Member Avatar
LordReserei
Newbie Poster
2 posts since Nov 2008
Reputation Points: 0 [?]
Q&As Helped to Solve: 0 [?]
Skill Endorsements: 0 [?]
 
0
 

this happened to me before although sfc /scannow didn't like me that much and would never work, <snipped>

good luck and I hope this helps =)

Member Avatar
jbennet
Moderator
17,127 posts since Apr 2005
Reputation Points: 1,618 [?]
Q&As Helped to Solve: 736 [?]
Skill Endorsements: 38 [?]
Team Colleague
Featured
 
0
 

dont post links to download it. explorer.exe is a part of windows and is copyrighted microsoft software and is not to be distributed without permission

You
This article has been dead for over three months: Start a new discussion instead
Post:
Start New Discussion
Tags Related to this Article